Колись, щоб мірятись пузом впливовістю сайти ставили всякі лічильники, на лічильнику писало яка відвідуваність сайту, скільки хостів/хітів, а отже можна було сказати наскільки крутий сайт. Крім того сайт підключався до якогось-там каталогу, що потенційно приносило трафік на сайт..

Але відвідуваність на лічильниках можна легко накручувати, та й по каталогах тепер мало хто лазить, а щоб знати статистику сайту − є Google Analytics і більше лічильників і не треба.

В мене до останнього лишались кнопки top.topua.net і  UA Top Bloggers, але таке враження що ці сервіси вже років з 5 не оновлювали сервіси, крім того вони не підтримують https, тому довелось мінуснути їх з сайту.

Ще однією пузоміркою був FeedBurner, який показував кількість підписників RSS стрічки новин. Але він показував дуже неточно (в мене було 60, потім враз стало 230, потім 180..), крім того − після того, як гугл закрив Google Reader і FeedBurner API, ця штука стала застарілою і ненадійною - може гугл відключить її вже завтра.

Отож лічильники і фіди відмирають − а що ж приходить на взамін? Дехто пропонує переводити відвідувачів на емейл-підписку MailChimp – не знаю, мене самого нервує всякий спам на скриньці, тому для себе відкидаю такий варіант.

Другий варіант − соціальні віджети: гугл лайк і гугл плюс. Дійсно − зараз всі сидять у соц-мережах і тому ці штуки обов’язково мають бути на сайті. Крім того − вони відображають точніше число популярності, бо їх важче накрутити.